Deprecated: preg_split(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home2/scientif/public_html/wp-includes/formatting.php on line 3506

Deprecated: preg_split(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home2/scientif/public_html/wp-includes/formatting.php on line 3506
Skip to main content

The Unseen / Apel deschis

By April 30, 2019April 20th, 2022Artă și știință

2019 Art & Science Residency

Program

Scientifica lansează programul 2019 Art & Science Residency în Trieste, Italia.

Reședința “The Unseen” oferă artiștilor un cadru pentru a investiga relația dintre arta contemporană și cercetarea științifică avansată, intențiile programului fiind de a construi o legătură între cunoașterea celor două culturi, de a încuraja dezvoltarea forței creative împărtășite de ambele discipline și de a explora noi modalităţi de reflecţie la intersecţia artei cu ştiinţa.

Prin activitățile propuse, acest proiect încurajează atât creșterea capacității de inovare a creativității prin combinarea acesteia cu platforme avansate de cercetare, cât și poziționarea artistului ca interpret al informațiilor științifice, care poate facilita un nou tip de dialog între societatea și tehnologia avangardistă.

Obiectivul programului este de a sprijini 4 creativi dornici să experimenteze și să creeze într-un nou context timp de două săptămâni, să le ofere know-how-ul cultural al locului și să-i coordoneze în dezvoltarea unui showcase de concept la Trieste și a unei expoziții la Cluj-Napoca. Un artist internațional digital, care face parte din reședința The Unseen, ni se va alătura pe parcursul primei săptămâni de program.

Pornind de la investigarea fenomenelor nevăzute care ne înconjoară, la reflecție și dezbatere teoretică, participanții la proiect vor participa la activități personalizate, întâlniri și vizite la fața locului. Pe parcursul celor două săptămâni vor fi facilitate vizite la principalele centre de cercetare locale, vor avea loc discuții de investigație teoretică cu cercetători și întâlniri cu artiștii locali. Artiștii își pot selecta propria metodă de investigare artistică și resursa pe care doresc să o acceseze (subiect de cercetare).

Întregul program este conceput pentru a sprijini crearea noilor idei și concepte, oferind acces neobișnuit la informații. Din acest motiv, încurajăm aplicațiile care sunt flexibile și nu au neapărat concept artistic preformat înainte de experiența de rezidență.

Apelul deschis Unseen 2019 este dedicat creativilor români și/sau creațiilor internaționale cu sediul în România. Pentru mobilitate internațională vă rugăm să aplicați prin The Invisible Cities Call.

Deadline pentru aplicare

15. Mai

Temă

Arta și știința sunt ambele surse de răspunsuri la curiozitatea înnăscută a oamenilor, de a înțelege fenomenele care ne înconjoară. Ele oferă un sentiment de conexiune cu procese complexe care cuprind viața și mediul pentru practicieni, precum și pentru oamenii curioși. Fiecare propune o perspectivă diferită a lumii care se completează reciproc, făcând ca procesul de explorare a relației bidirecționale să fie important pentru îmbunătățirea calității vieții.

Tema creativă: The Unseen explorează abordarea constructivistă a creării semnificației, un proces activ prin care oamenii își interpretează experiențele și cunoștințele și le integrează activ pentru o mai bună înțelegere a lumii, atât într-o manieră subiectivă, cât și obiectivă. The Unseen reprezintă o modalitate de a accesa lucrurile subtile și cele greu de înțeles care ne înconjoară, oferind posibilități de noi perspective asupra fenomenelor pe care nu le mai remarcăm.

Parteneri

Proiectul cultural este organizat de Scientifica în colaborare cu Fondazione Internazionale Trieste ca parte a cadrului internațional Pro-ESOF 2020 (EuroScience Open Forum) și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). In/Visible Cities ni se alătură în acest an, oferind temeiul participării internaționale la reședință, în timp ce SciFabLab oferă suport în idearea conceptului, unde este nevoie de producție.

Instituțiile științifice care joacă un rol cheie în cercetarea științifică și care sunt incluse în programul nostru:

Context

Scientifica invită 4 artiști să se alăture unui program de rezidență artă + știință, care va avea loc în perioada 1 – 15 iulie la Trieste, Italia.

Artiștii vor avea ocazia să viziteze și să cunoască oameni de știință de la principalele institute de cercetare din Trieste și să descopere diverse domenii științifice.

Program

Application period: 30 April - 15 May, 2019.

An international jury will select the participants.

The list will be published on scientifica.ro and social media on May 30th, 2019.

Selected artists will be contacted.

Residency period: 1 - 15 July 2019

Artist talk, Gorizia: July, 13 2019
Artist talk, Trieste: July, 14 2019

Concept creation: July - October 2019

Final exhibition: October 2019, Cluj-Napoca

Granturi oferite

Grantul de participare include:

  • Participarea la reședință
  • Transport internațional (120 EUR pot fi acoperiți de noi, costurile suplimentare vor fi suportate de participanți)
  • Transport local (cu serviciul de închiriere auto)
  • Cazare (2 persoane/cameră)
  • Fiecare artist selectat va primi suma brută de 4500RON (inclusiv onorariul și producția)

Ce nu este inclus:

  • Mesele
  • Asigurarea medicală de călătorie este obligatorie și va fi acoperită de fiecare participant pe cheltuiala sa

Participare

Apelul de candidaturi se adresează artiștilor vizuali și artiștilor care lucrează în industriile creative, inclusiv design video și sunet, new media și artele spectacolului. Limba principală a acestei reședințe va fi engleza, prin urmare fluența în engleză (înțelegerea și vorbirea) este obligatorie. Pentru a aplica, vă rugăm să trimiteți un e-mail la contact@scientifica.ro cu subiectul Application for Residency_ (nume complet), cuprinzând motivarea cererii, scris în limba engleză. Dacă aveți întrebări, suntem bucuroși să le răspundem.

Vă rugăm să includeți în e-mail:

  • Portofoliu care conține selecția lucrărilor / cercetării, imagini, texte, conținut audio / video, menționarea fișierului _ (nume complet).
  • CV sau bio

* Materialele mai mari de 20 MB vor fi trimise prin wetransfer sau dropbox.

Apelul

S-a terminat.

Selected artists are:
Ioana Trușcă, Lucian Indrei, Maria Băcilă, Hybrid Lab

Partners
Media Partners

Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Translate »