Skip to main content

Departures from the Sphere / Vernisajul expoziției

By September 15, 2020April 20th, 2022Artă și știință, Expoziții

În 17 septembrie, joi, vă invităm la vernisajul expoziției Departures from the Sphere.

Expoziția face parte din proiectul Both Ways – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene cu sediul în Trieste, precum și o expoziție replicată și extinsă online, disponibilă practic tuturor din lume, oricui care intră cu avatarul său.

Artiști

Floriama Cândea / George Crîngașu / Horia Damian / Sorin Neamțu / Mihai Plătică / Laurențiu Ruță / Catrinel Săbăciag / Ioana Vreme Moser 

Curator: Georgiana Buț

Expoziția prezintă o selecție de 8 artiști români din diferite generații și limbaje expresive, de la fotografie, desen și sculptură, până la video și instalații. Utilizează medii multiple, neconvenționale, cum ar fi circuite anacrone și materiale biologice. Punctul de plecare al lucrării este în primul rând experimentul artistic, rezultând diferite situații de interacțiune care permit privitorului să recreeze calitatea fascinantă trăită de artist/cercetător în momentul descoperirii.

Corelarea practicii artistice cu principiul științific este determinată de interesele în percepție, mișcare și fenomen (fizic), imaginea statică în mișcare și în transformarea formelor și trecerea lor de pe planul bidimensional la spațiul 3d. Mai mult, sunt aprinși de fascinația față de spațiul cosmic, cercetările arheologice, istoria științei sau descoperirile NASA. În funcție de tipul de intervenție, sfera, elementul iconic al Universului, apare în diferite variații ale formei sale perfecte.

Universul creativ care iese reflectă căutarea unei legături între sine și lume, între spațiul interior și cel cosmic, dezvăluind o atracție către o armonie metafizică și o percepție idealizată, atemporală a spațiului. Legătura indisolubilă dintre lumea interioară și cea exterioară are loc prin legături conceptuale și idei care orbitează în jurul unei prezențe umane în mare parte invizibile, dar simțite și sublimate.

Obiecte utopice, creaturi nocturne, vibrații piezoelectrice, vegetație fantomatică, peisaje fascinante și reprezentări simbolice populează un teritoriu în care concepțiile utopice despre spațiu contrastează puternic cu imaginile apocaliptice care inundă în prezent viețile noastre pământești, izolate.

Program: Sept 17 – Oct  1

Vernisajul: Sept 17 – 18:00 până la 20:00

Ore de vizită: Luni -Vineri: 16:00 – 20:00 /// Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 20:00

Adresa: Biserica Franciscană (Piața Muzeului – Victor Deleu 2), Cluj-Napoca


Deprecated: preg_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home2/scientif/public_html/wp-includes/kses.php on line 1745
Part of:
PARTNERS

Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Translate »