Concept

Scopul expoziției Imprimarea 3D Printing the Future a fost să dezvolte o înțelegere a modului în care este utilizată tehnologia de imprimare tridimensională și a modului în care aceasta conduce inovația în toate domeniile din România. În timp ce prezentăm o oportunitate unică în care arta și știința s-au ciocnit, am implicat diferite inițiative din universități, Maker Spaces, FabLab-uri, muzee, centre de cercetare, companii și o mare comunitate pasionată.

Împreună am dezvoltat proiecte interdisciplinare în orașele vizate – București, Cluj-Napoca și Brașov – pentru a explora noi modalități de a aplica această tehnologie în mod creativ.

3

Orașe

90

Parteneri locali și internaționali

3000

Vizitatori

Sumar

Pe baza colaborării dintre Scientifica și Science Museum Group, în special Science Museum of London, prima etapă a proiectului a oferit o cercetare aprofundată și o cartografiere a pieței locale, o cercetare menită să identifice și să promoveze inițiativele locale care utilizează 3D, tehnologie de imprimare. În procesul nostru de cercetare am identificat 11 domenii de aplicare a tehnologiei de imprimare 3D în România și am început colaborarea cu peste 35 de parteneri pentru a crea o imagine reprezentativă a modului în care imprimarea 3D este utilizată la nivel național.

În colaborare cu Science Museum of London, am reprodus cu succes principalele lucrări tipărite 3D de la Centrul de Cercetare NASA și de la principalele centre de cercetare medicală din SUA.

Previzualizarea

Romanian Design Week, București

Data

20-28 Mai 2017

Locația

Romanian Design Week, Bucharest

Expoziția

Intrare liberă

Sumar

În colaborare cu Romanian Design Week, ca parte a principalului loc de desfășurare și săptămâna evenimentului, Scientifica a prezentat o expoziție capsulă, o serie importantă de obiecte imprimate 3D, însoțite de imagini și text. Unele dintre exponate au fost tactile, oferind vizitatorului oportunitatea de a explora și de a înțelege mai bine modul în care tehnologia 3D este utilizată în sectorul medical, în producție și în industriile creative.

Partenerii noștri de la We Mesh Up au oferit informații despre modul în care funcționează o imprimantă 3D și, împreună cu publicul, au creat peste 15 modele noi la fața locului.

Expoziția 3D Printing – The Future la Romanian Design Week – o colecție de expoziții organizată de Institute.ro care prezintă unele dintre cele mai importante piese de design românesc recent – a atras peste 800 de vizitatori în zilele evenimentului.

Ediția 1.

Cluj – Napoca

Data

9-13 Iunie 2017

Locația

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca

Expoziția

Intrare liberă

Sumar

În urma succesului tot mai mare al acestei colaborări, Centrul Cultural Cluj împreună cu premiul STARTTS al Comisiei Europene, Gluon și Speedwell s-au alăturat realizării expoziției. Acest parteneriat nou format a permis ca noi lucrări internaționale să fie prezentate publicului, inclusiv o selecție de lucrări ale nominalizaților la premiul STARTS 2016 și alte lucrări ale artiștilor care exemplifică legătura artelor cu tehnologia digitală și de imprimare 3d.

Principalele teme ale expoziției 3D Printing the Future au fost: Print it, Perfect it, Heal it and Try it, fiecare fiind însoțită de documentare audio/video și interviuri cu specialiști în domeniul imprimării tridimensionale. Expoziția a fost practică, majoritatea exponatelor fiind atinse și studiate de vizitatori.

Expoziția 3D Printing the Future a fost prezentată ca o vizită-cheie în cadrul Conferinței Cluj Open Innovation Days. Am organizat vizite ghidate și 2 ateliere de inițiere în imprimarea 3D, atât pentru școlari, cât și pentru adulți.

Ediția 2.

Brașov

Data

11-25 Septembrie 2017

Locația

Casa Mureșenilor Museum, Brașov

Expoziția

Intrare liberă

Sumar

Cu sprijinul Municipiului Brașov, acest proiect a reprezentat o cercetare aprofundată și o cartografiere a inițiativelor locale de imprimare 3D ale orașului. Expoziția de la Brașov a deschis noi perspective asupra aplicațiilor de imprimare 3D, de la arhitectură la design vestimentar, animație, instrumente educaționale pentru copii până la design medical și print.

În cadrul expoziției 3D Printing the Future de la Brașov am avut ocazia să organizăm o provocare pentru obiecte imprimate 3D pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Cu această ocazie o echipă interdisciplinară a dezvoltat harta tipărită 3d a Brașovului cu indicatoare și modele dedicate punctelor turistice cheie.

Această aplicație a marcat începutul unui proiect dedicat mai amplu, care folosește imprimarea 3d pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.

De asemenea, am organizat excursii ghidate pentru școlari de la Școala pentru Deficienți de Vedere și 2 ateliere pentru publicul tânăr și în vârstă: Introducere în Tehnologii de Imprimare 3D și Design Imprimare 3D.

Sponsori
Parteneri
Parteneri Media
Colaboratori

Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea intră în totalitate în responsabilitatea către beneficiarul finanțării.