Data

24 noi – 12 dec 2020

Locația

Cluj-Napoca, Romania

Sumar

În cadrul Festivalului de Știință Quantum Questions organizat de Centrul Cultural Cluj, am participat la expoziția EFECT – de la micro la macro, expoziție cu instalația UNIC.

12 artiști cu renume internațional care lucrează la intersecția dintre artă și știință, teorie și experiment, au fost invitați să-și prezinte lucrările în cadrul expoziției EFECT pentru a genera interes atât pentru sfera tematică propusă, cât și pentru practicile locale mai puțin cunoscute. Prin munca lor, ei au propus un răspuns la întrebarea: Cum putem acționa în direcția efectelor dorite și care sunt consecințele pe termen lung ale acțiunii sau inacțiunii noastre actuale?

Vizitatorii au fost invitați la a călătorie care a pornit de la noi, ca specie, a ajuns la societățile noastre și la scara umană personală și într-un final, în lumea bacteriilor și microbilor, sau chiar mai adânc, în tărâmul microbiotei noastre.

https://www.youtube.com/watch?v=2RSeChq2rEY&feature=youtu.be

Vizualizare videoul expoziției 

Unic

Aproape 100 de trilioane de celule bacteriene alcătuiesc microbiomul uman și fiecare microbiom este unic. Gemenii identici, ale căror gene sunt similare în proporție de 99,5%, au același microbiom intestinal într-o proporție mult mai mică – doar 20%.

Relația dintre noi și microbiomul nostru este atât de strânsă încât ne putem gândi la corpul uman ca la un super-organism format din celule umane și microbiene. De fapt, dacă ne-am cântări bacteriile și alți microbi, ne-am îngrășa aproximativ două kilograme. Acest lucru ar face microbiomul al doilea organ ca mărime după pielea noastră.

Și dacă, într-un laborator criminalistic al viitorilor oameni de știință, ar căuta microbiomi individuali în loc de amprentele digitale și ADN-ul.

Această instalație a fost creată în parteneriat cu Oviso Robotics.

Vezi Video of the Installation

Parte din
Parteneri