Online!
29 Aug. – 1 Oct. 2020
29 Aug. – 1 Oct. 2020
Privind modalitățile de conectare a propunerilor curatoriale/artistice ale partenerilor Both Ways, componenta online a expoziției, creată special pentru mediul virtual cu o abordare experimentală, poate fi văzută ca o reflecție asupra posibilităților spațiului virtual ca mediu pentru arta contemporană. Mai mult, face referire la gesturile și preocupările artiștilor cu privire la transpuneri din planul bidimensional în spațiul tridimensional. Este plasat într-un decor cosmic, în care spectatorii sunt invitați să descopere și să interacționeze cu lucrările. Nefiind legați de limitările spațiului fizic, spectatorii pot încerca diferite moduri de a experimenta arta, cum ar fi zborul de la o operă la alta sau rătăcirea în spațiu.
Expoziția face parte din proiectul BOTH WAYS – o expoziție fizică policentrică desfășurată în cinci locații europene cu sediul în Trieste, precum și o expoziție online replicată și extinsă, disponibilă practic peste tot în lume, oricui intră cu avatarul său.
* Experiența nu este compatibilă cu dispozitivele mobile. Vă rugăm să utilizați un desktop sau un laptop pentru a naviga
Departures from the sphere prezintă o selecție de 8 artiști români din generații diferite și limbaje expresive, de la fotografie, desen și sculptură, până la video și instalații. Utilizează medii multiple, neconvenționale, cum ar fi circuite anacrone și materiale biologice. Punctul de plecare al lucrărilor este în primul rând experimentul artistic, rezultând diferite situații de interacțiune care permit privitorului să recreeze calitatea fascinantă trăită de artist/cercetător în momentul descoperirii.
Corelarea practicii artistice cu principiul științific este condusă de interesele pentru percepție, mișcare și fenomene (fizice), imaginea statică și în mișcare și pentru transformarea formelor în trecerea lor de la spațiul plan la spațiul tridimensional. Mai mult, sunt aprinși de fascinația față de spațiul cosmic, cercetările arheologice, istoria științei sau descoperirile NASA, printre altele. În funcție de tipul de intervenție, sfera, element iconic al Universului, apare în diferite variații ale formei sale perfecte.
Universul creativ care iese reflectă căutarea unei legături între sine și lume, între spațiul interior și cel cosmic, dezvăluind o atracție către o armonie metafizică și o percepție idealizată, atemporală a spațiului. Legătura indisolubilă dintre lumea interioară și cea exterioară are loc prin legături conceptuale și idei care orbitează în jurul unei prezențe umane în mare parte invizibile, dar simțite și sublimate.
Obiecte utopice, creaturi nocturne, vibrații piezoelectrice, vegetație fantomatică, peisaje fascinante și reprezentări simbolice populează un teritoriu în care concepțiile utopice despre spațiu contrastează puternic cu imaginile apocaliptice care inundă în prezent viețile noastre pământești, izolate.
Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea intră în totalitate în responsabilitatea către beneficiarul finanțării.