Data

24 noi – 12 dec 2020

Locația

Cluj-Napoca, Romania

Sumar

În cadrul Festivalului de Știință Quantum Questions organizat de Centrul Cultural Cluj, am participat la expoziția EFECT – de la micro la macro, expoziție cu instalația UNIC.

12 artiști cu renume internațional care lucrează la intersecția dintre artă și știință, teorie și experiment, au fost invitați să-și prezinte lucrările în cadrul expoziției EFECT pentru a genera interes atât pentru sfera tematică propusă, cât și pentru practicile locale mai puțin cunoscute. Prin munca lor, ei au propus un răspuns la întrebarea: Cum putem acționa în direcția efectelor dorite și care sunt consecințele pe termen lung ale acțiunii sau inacțiunii noastre actuale?

Vizitatorii au fost invitați la a călătorie care a pornit de la noi, ca specie, a ajuns la societățile noastre și la scara umană personală și într-un final, în lumea bacteriilor și microbilor, sau chiar mai adânc, în tărâmul microbiotei noastre.

https://www.youtube.com/watch?v=2RSeChq2rEY&feature=youtu.be

Vizualizare videoul expoziției 

Play Video

Unic

Aproape 100 de trilioane de celule bacteriene alcătuiesc microbiomul uman și fiecare microbiom este unic. Gemenii identici, ale căror gene sunt similare în proporție de 99,5%, au același microbiom intestinal într-o proporție mult mai mică – doar 20%.

Relația dintre noi și microbiomul nostru este atât de strânsă încât ne putem gândi la corpul uman ca la un super-organism format din celule umane și microbiene. De fapt, dacă ne-am cântări bacteriile și alți microbi, ne-am îngrășa aproximativ două kilograme. Acest lucru ar face microbiomul al doilea organ ca mărime după pielea noastră.

Și dacă, într-un laborator criminalistic al viitorilor oameni de știință, ar căuta microbiomi individuali în loc de amprentele digitale și ADN-ul.

Această instalație a fost creată în parteneriat cu Oviso Robotics.

Vezi Video of the Installation

Play Video
Parte din
Parteneri